Snabbare att förtulla vid ryska gränsen

Det har blivit betydligt lättare att resa till Ryssland sedan den nya Sallavägen öppnades i september 2002. Dessutom har tullreglerna förenklats så att det idag i princip bara tar en minut per person att passera tullen.

Det säger Stig Kerttu, som är projektledare på Barents väg-kontoret i Haparanda och han säger också att 55 000 personer passerade gränsen vid Salla i fjol och det är en bra siffra.


Sallavägen är en del av Barentsvägen, som går från Bodö via Luleå till Murmansk. Den trafikeras av både privatpersoner och yrkesförare och har gjort det lättare och snabbare att ta sig till och från Ryssland.


Från första januari i år har det också blivit lättnader i tullreglerna i Ryssland, så att det inte ska behöva ta så lång tid att passera gränsen som det gjorde tidigare.


De nya tullreglerna innebär bland annat mindre byråkrati, säger tulldirektör Karl-Erik Svedjeholm i Haparanda.


Lagen förhindrar godtycke från tulltjänstemännen sida och det som tidigare tog tio dagar att förtulla tar idag bara tre dagar. Det behövs inte heller så många tullhandlingar. Tidigare kunde ett ärende kräva 40 tullhandlingar, den siffran är idag betydligt lägre.