Räddningskampanj för samiskan

Det samiska språket befinner sig i en mycket kritisk situation och nu måste Sametinget agera för att värna det. Det är slutsatsen i en språkutredning som sametingsledamoten Michael Teilus gjort på uppdrag av Sametingets styrelse.

I ett handlingsprogram föreslår Michael Teilus att Sametinget startar en språkkampanj som ska pågå under minst tio år. Dessutom vill han att det ska tillsättas en samisk språkombudsman.


- Sametinget måste kanske nu göra sin enskilt största satsningen någonsin. Bakgrunden är den allvarliga situationen för samiska språket. Vi befinner oss i en språkbytesprocess från norr till söder där man sakta övertar det svenska språket, säger Michael Teilus.


Attitydförändring


Språkkampanjen skulle enligt Michael Teilus kosta cirka 2 miljoner kronor per år, och för att utnyttja resurserna maximalt skulle en del av arbetet flyttas till en gemensam samisk språknämnd mellan Finland, Norge och Ryssland som till exempel skulle kunna bygga upp en orddatabas.


Ett kampanjråd skulle inrättas som har mandat att arbeta politiskt såväl som med språkfrågor, vilket skulle innebära att Sametingets nuvarande språkråd läggs vilande. Dessutom skulle en språkombudsman inrättas med uppgiften att med uppgiften att bland annat bistå kommuner med det samiska bemötandet.


- Det här med attityder är viktigt internt, att vi ska börja våga tala och att samiskan duger. Här är samiskspråkiga föräldrar en viktig målgrupp, så att vi överför språken hela tiden till kommande generationer, säger Michael Teilus.


Samiska postorter


Michael Teilus skulle vilja se en avspark för kampanjen i september med en samisk språkkonferens, förslagsvis i Umeå eller Luleå. Han har också en förhoppning om att posten ska kunna läsa samiska namn på postorter.


- Det har med synliggörandet att göra. Samiskan har ju i språklagstifningen från år 2000 fått en officiell stämpel och då måste ju språket kunna gå att använda för paket och brev, säger han.


I morgon ska Sametingets styrelse fatta beslut om programmet ska antas. Sedan kommer Sametingets plenum att behandla handlingsprogrammet i slutet av februari.


Helena Boström


 


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".