1 av 2
Älgarna förses med ett halsband som har en gps sändare. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.
2 av 2
Älgarna märks och förses med ett halsband som har en gps sändare. Foto: Magdalena Martinsson, SR Norrbotten.

Forskare kartlägger älgar

Forskare ska nu försöka hitta svaren på hur älgen i norr påverkas av klimatförändringarna och turismen. För att hitta svaret förses nu 30 älgar i området mellan Nikkaluokta och Kebnekaise med GPS-sändare. En teori är att älgen inte kommer att överleva klimatförändringen

Hur påverkas älgen i norr av klimatförändringar och av turismen? För att hitta svaret sätter nu forskare gps på 30 älgar i området mellan Nikkaluokta och Kebnekaise.

Från helikopter söver forskarna ned en älgko. Hon är en av 30 älgar som ska gå runt med ett mycket speciellt halsband under tre års tid.

– Det är en kombination mellan en gps och en mobiltelefon, den skickar textmeddelanden till oss, säger professorn och vetenskapliga ledaren Göran Ericsson vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

Forskarna kan hålla ständig koll på vad älgen håller till och sysslar med i olika temperaturer och hur den beter sig när många turister är i farten.

– Visst är det fina djur. Får se om de blir hälften så stora om 100 år eller vad som händer, säger Göran Ericsson.

Älgarna i Skåne är bara hälften så stora som de ståtliga djuren i Nikkaluokta som har kroppshydda anpassad för sträng kyla. Teorin är att älgarna i norr kommer att krympa för att klara av varmare tider.

– Det första som händer vid varmare klimat är att älgen kommer att flytta norrut i Sverige. Det andra är att älgen kommer att bli mindre eller vara i miljöer där det är kallare så de kanske drar sig upp på fjället, säger Göran Ericsson.

Forskarna ser också en risk att älgen inte kommer att överleva klimatförändringen

– Vi har indikationer på att älgen kan ha varit borta under ett antal 100 år för 2000 år sen. Och en tänkbar förklaring skulle kunna vara att det då var ett varmare klimat. Det är vår arbetshypotes som vi också tittar på en hel del, säger Göran Ericsson.

Forskningsprojketet kallas icemoose och finansieras av Sveaskog, Jägareförbundet och Icehotel. Ishtollet erbjuder bland annat älgsafati till turister. Och Roger Jacobsson som jobbar vid ishotellet förklarar varför de sponsrar forskningen.

– Älgen är en viktig symbol för det arktiska Sverige och för många turister är älgen en anledning till att de reser till den här delen av landet. Vi vill utveckla turismen kring älgen. Men för oss är det också viktigt att veta att vår turism sker på ett etiskt riktigt sätt så att vi inte stör djuren, säger han.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista