Luleå

Varannan damernas hos Moderaterna

Moderaternas valsedel till höstens kommunfullmäktige i Luleå är spikad. För första gången är vart annat namn på listan en kvinna. Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson toppar inte helt oväntat listan. Som andra namn står Sana Suljanovic, med bara fyra år som aktiv i politiken.

Sana Suljanovic är ganska oprövad, för fyra år sedan var hon en vanlig medlem i Moderaterna. Hon har sedan fått erfarenhet som ersättare och ordinare ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Till vardags är hon lärare i grundskolan. Hennes syster är den välkända EU-parlamentarikern Anna Ibrisagic.

– Det är jätteroligt att ha fått förtroendet, trots att jag varit aktiv så kort tid, säger hon.

På frågan varför har det varit så få kvinnor på Moderaternas listor, så svarar Sana Suljanovic:

– Det har varit svårt att få kvinnor intresserade. Kvinnorna själva är lite rädda, tror jag för att det är en manligt dominerad verksamhet och de tror väl att de inte kommer att lyckas.

Mattias Karlsson, förstanamn på fullmäktigelistan:

– Jag har varit tydlig under denna mandatperiod att jag skulle ha svårt att toppa en lista som inte har en jämnare könsfördelning. Därför är det glädjande att vi efter nomineringarna i Luleå har en lista som har var annan damernas på de fjorton första platserna, säger Mattias Karlsson.

I dag har Moderaterna nio ordinarie platser i kommunfullmätige och fyra ersättare. Alla namn på ordinarie plats är män. Av de fyra ersättarna är de två första män och de andra två kvinnor. Under valperioden har tre ordinarie kvinnor hoppat av, av olika skäl.

Inger Marklund, Sveriges Radio Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista