1 av 2
Få elever idag på Strömbackaskolan. Foto: Boel Engkvist, SR Norrbotten
2 av 2
Denice Johansson, elev på Strömbackaskolan. Foto: Boel Engkvist, SR.Norrbotten
Piteå

Många elever stannade hemma

På Strömbackaskolan i Piteå har hälften av eleverna i vissa klasser idag stannat hemma. Känslorna är blandade kring gårdagens händelse där den misstänkta 16-åringen skrev ett hotfullt inlägg på Internet.

Men 17-åriga Denise Johansson känner sig trygg:

– Det är ju ingenting man har märkt av. Alla fattar väl från början att det var någon som ville vara rolig, fast det är ju ett ganska dåligt sätt att skämta på.

19-åriga Mattias Hinnersson har många tankar:

– Är det han som gjorde det eller är det någon som är i maskopi med honom? Det är lite blandade känslor är det så klar men känns ändå ganska säkert.

Många elever har idag stannat hemma, för att föräldrarna är oroliga. Ove Vestin är lärare på Strömbackaskolan:

– Stämningen är faktiskt lite otrygg just nu bland mina elever. Jag ser redan nu att hälften av eleverna har stannat hemma på grund av det som hänt igår.

När Ove Vestin pratar med sina elever tar han upp det som hände på KTH och det kan ha påverkat 16-åringen.

– Påföljderna av det här tycker jag skulle bli åtminstone någonting, så att ungdomarna åtminstone vet vad de ger sig in på om de går in i en annans användarnamn.

Han vill ge en passning till föräldrarna just om dataanvändandet om kvällarna och nätterna:

– Har ni nån koll på ungdomarna, vad gör de egentligen på Facebook? Var finns föräldrarna?

Strömbackaeleven Denice Johansson är irriterad på 16-åringen:

– Hur kan man vara så korkad att man skämtar om att man ska gå och skjuta alla på skolan. Jag är irriterad över att han tror att man kan hålla på och skämta så. Det är väl bara för att få uppmärksamhet, han tyckte det var roligt och säkert några kompisar som pushade. De hade väl sett det som hände på KTH och ville väl se vad som kunde hända. Man borde ju lära ungdomarna att inte skriva hot på Internet.

– Hur långt kan man gå när det gäller att skriva saker och publicera bilder på nätet?

Eleven Mattias Hinnersson:

– Det krävs ju bara en mening som kan starta stor uppmärksamhet ute i världen, så man ska ta det lugnt med vad man skriver ibland tycker jag.

Boel Engkvist, SR Norrbotten
boel.engkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista