1 av 2
Foto: Boel Engkvist, SR Norrbotten.
2 av 2
Kajsa Lind, elev på Strömbackaskolan. <br>Foto: Boel Engkvist, SR Norrbotten.

"Var finns föräldrarna?"

Igår stannade hälften av eleverna i vissa klasser på Strömbackaskolan i Piteå hemma. Många föräldrar kände sig oroliga på grund av det internethot som riktades mot skolan i måndags.

Läraren Ove Vestin vill ge en passning till föräldrarna:

- Har ni nån koll på ungdomarna, vad gör de egentligen på Facebook och bloggarna där de ropar på hjälp. Var finns föräldrarna?

Han är orolig över elevernas internetvanor:

- Det ser jag ju markant på morgonen ibland att de är riktigt riktigt trötta på grund av att de har suttit vid datorn fram till fem, sex på morgonen och kommer till skolan klocka åtta. Någonting är ju galet.

Eleverna Amanda Grönlund och Kajsa Lind tror att ungdomar måste blir mer medvetna över sitt datoranvändande:

- Jag tror att det är ganska viktigt att kanske lärare eller polis går ut på skolor och pratar lite mer på skolan om internet.

Amanda tror att folk triggar igång varandra då det finns mycket dataspel där det skjuts, och det kan få ungdomar att bli helt fel inställda till Internet.

Läraren Ove Vestin vill göra sina elever medvetna om vikten att vara försiktig på nätet:

- Det kan bli helt fel, och de här killarna jag hade i morse, de tog det jag sa på rent allvar. Jag hoppas att de tar med sig hur allvarligt allting är.

Ove hoppas att det kommer bli någon sorts påföljder av internethotet, så att ungdomarna åtminstone vet vad de ger sig in på om de loggar in med någon annans användarnamn.

Boel Engkvist, SR Norrbotten
boel.engkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".