Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling på LKAB. Foto Magdalena Martinsson.

Svappavaara kan få fyra gruvor

Idag fortsätter Miljödomstolförhandlingarna i Svappavaara om att starta den första av LKABs tre planerade nya gruvor. Men det kan till och med bli en fjärde gruva i byn.

Veckans Miljödomstolsförhandlingar handlar om att få bryta magnetit från Gruvberget.

Men Gruvbergsfyndigheten innehåller också, i den södra delen, stora mängder av järnmalmstypen hematit och den hoppas LKAB kunna bryta i framtiden.

– Hela Gruvbergsfyndigheten är ju på 75 miljoner ton och 50 miljoner ton av det är hematit. Två tredjedelar hematit alltså, säger Per-Erik Lindvall, LKAB:s direktör för teknik och affärsutveckling.

Och ändå ansöker LKAB inte i nuläget om att få bryta den.

– Vi har idag inte processteknik för att kunna ta hand om hematiten och göra bra produkter av den. Så för tillfället får vi lämna den och det dagbrott vi planerar nu tar bara hand om magnetiten, säger Per-Erik Lindvall.

Magnetiten fastnar på magneter men det gör inte hematiten så den är svårare att separera från gråberget. Och dessutom är det klurigt att fixa ihop den till pellets. Det klarar inte LKAB av varken i Kiruna eller Svappavaara.

– Det här är nu föremål för ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete hos oss och det är en viktig fråga för oss för vi ser att vi har andra fyndigheter också som innehåller väsentliga delar hematit så vi vill bli duktiga på att processa även det, säger Per-Erik Lindvall.

Vilka fyndigheter?

- Vi ser ju att delar av till exempel lappmalmen i Kiruna kan innehålla betydande andel hematit, säger Per-Erik Lindvall.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista