1 av 2
Alkolås på en av Kustbevakningens snöskotrar.
2 av 2
Lars Näsman på Kustbevakningen i Luleå blåser i alkolåset. Foto: Nils Eklund

Föreslår alkolås på skotrar

Två av tre dödliga snöskoterolyckor är alkoholrelaterade och nu föreslår det nationella snöskoterrådet att turistföretag och skoteruthyrare installerar alkolås på sina skotrar.

Kustbevakningen, turistföretag och en skoterklubb och Jokkmokks kommun har alla haft alkolås som egentligen är till för bilar, monterade på sina skotrar de senaste vintrarna.

En modell har fungerat riktigt bra, medan andra har krävt för mycket ström från skoterbatteriet som ibland gjort fordonen svårstartade.

Och nu är det upp till tillverkare att ta fram en alkolåsmodell anpassad just för snöskotrar, menar Jan Lindgren, samordnare i nationella snöskoterrådet.

- Vi kommer att rekommendera att de som använder snöskoter yrkesmässigt och de som har skoter för uthyrning eller safariföretag, att de installerar alkolås.

Omkring 70 procent av dödsolyckorna med snöskoter är alkoholrelaterade vilket kan jämföras med dödliga personbilsolyckor där siffran ligger på mellan 20-25 procent. 

Och Jan Lindgren tror att yrkestrafiken är en bra början, men att den breda skoterallmänheten själv måste visa intresse innan det kan bli aktuellt med skotermodeller med alkolås ute i butikerna. Lars Näsman vid Kustbevakningen i Luleå håller med.

- Det känns ju som att det kan behövas eftersom att det är så pass många av de som skadas eller förolyckas på skoter som har alkohol i blodet.

Är alkolås verkligen det bästa sättet att komma åt då?

- Det bästa vet jag inte men det är ju ett sätt i alla fall att komma åt en del av de som kör och inte är nykter.

Ett konkret förslag för att öka efterfrågan ska diskuteras på snöskoterrådets årliga forum i Luleå i veckan, och handlar om att försäkringsbolag skulle kunna erbjuda lägre premier för skotrar med alkolås.

- För det handlar till sist om ekonomin när det gäller viljan att acceptera något nytt, säger Lars Näsman.

Nils Eklund, SR Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".