Akutsjuksköterskan Daniel Hällgen hjälper unga våldsförövare att inse vad de har gjort.

"Jag visste inte att jag kunde döda"

Konsekvenserna av gatuvåldet skärskådades under en förläsning på Kulturens hus i Luleå idag. Akutsjuksköterskan Daniel Hällgren arbetar på Sunderby sjukhus, och han berättade om ett projekt där unga våldsförövare får konfronteras med konsekvenserna av sina handlingar:

- Dom reagerar många gånger och säger att "jag visste inte att jag kunde döda. Och så är dom inte medvetna. Dom är mer medvetna om personen dom har gjort illa. Men dom är inte medvetna om deras anhöriga, att det påverkar så många personer, säger Daniel Hällgren.

Projektet har varit igång i ett års tid och hittills har 27 personer gått igenom den här typen av "konsekvensbesök". Och nu finns planer på att utöka projektet:

- Vår tanke är försöka gå ut i gymnasieskolor och göra mer föreläsningar för årkurs ett, två och tre, och utöka det på så sätt. Vi kanske lägger upp det på ett litet annat sätt än vi har på akutmottagningen. Men att man kan göra ett påverkansprogram ute på skolorna och visa vad våldet kan leda till, säger akutsjuksköterskan Daniel Hällgren som arbetar på Sunderby sjukhus.

 Samed Salman, SR Norrbotten
samed.salman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista