Skolan får inte bukt med långskolket

Skolan har misslyckats med att få ner antalet långskolkare i grundskolan. För två år sedan slog skolverket larm, men trots det var det under förra läsåret minst 1 000 elever i landet som var frånvarande upp till ett helt år. Och situationen i Norrbotten verkar följa mönstret.

Skolverket har gjort en omfattande enkätundersökning som visar att problemet med långtidsskolkande elever är oförändrat stort.

Sveriges Radio Norrbotten har tittat närmare på tre kommuners enkätsvar - Boden, Kiruna och Piteå - och mönstret är tydligt:

Alla tre rapporterar att man har flera grundskoleelever med fullständig ogiltig frånvaro från två månader och upp till ett helt läsår.

Det är pojkar och flickor och ganska jämt fördelat från årkurs ett till årskurs nio.

- Det är naturligtvis inte acceptabelt att det är så många elever som inte får sin rätt till utbildning tillgodosedd, säger Birgitta Andrén, projektledare på Skolverket.

- Det här är ett samhällsproblem. Det här ju väldigt allvarligt för de här individerna men även för samhället om det finns elever som inte får en fullständig grundskoleutbildning, säger Andrén.

Grundskolan i Boden hade förra året fem elever med lång ogiltig frånvaro.

- Jag har svårt att bedöma om det är mycket men det är absolut FÖR mycket. Det ska ju vara noll, ,säger Bertil Sundström, för- och grundskolechef i Boden.

Bertill Sundström pekar, liksom Skolverket, på att problemet med elever som skolkar under lång tid är komplext och att det inte bara är en skolfråga.

- Vi klarar det inte själva. Det krävs samarbete med socialtjänst, sjukvård och andra parter för att lyckas, säger Sundström.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".