Timmerbilen på bilden har inget samband med händelsen i Degersel.

Nära få timmerstock in i bilen

Den senaste tiden har det inträffat flera incidenter med timmerbilar som har tappat stockar på vägen, trots att åkerierna säger att det inte får hända.

Erling Strand från Degersel var ytterst nära att få en timmerstock över sin bil.

- Jag kom från Boden och skuulle just svänga in där jag bor i Degersel när jag möter en timmerbil. Då kommer det ut en björk och jag tänker var ska jag ta vägen? Jag höll av mot plogkanten och då slog björken ner alldeles framför bilen.

Vad hann du tänka?

- Jag tänkte bara att jag måste ta mig undan, säger Erling Strand.

Sveriges Radio Norrbotten har varit i kontakt med en rad åkerier och alla säger de att det här inte får inträffa.

Det finns numera en säkerhetsanordning som gör att timmerlasset spänns kontinuerligt under färd med hjälp av kättningar. Även föraren har skyldighet att kontrollera sin last.

Polisen ser allvarligt på incidenterna och bötesbeloppet om man tappar timmer ligger på 1 500 kronor. I riktigt allvarliga fall kan den ansvarige dömas för vårdslöshet i trafik.

Erling Strand från Degersel är idag lättad.

- Hade jag kört rakt fram vet man inte hur det hade slutat. Jag hade en jävla tur den här gången, men hur många har den här turen, frågar sig Erling Strand.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".