24-åringen förs in i rättssalen.

Erkände rånet i Råneå

Den 24-årige man som åtalats för bankrånet i Råneå i december erkänner hela gärningen och är beredd att ta sitt straff. Det framkom under rättegången i Luleå tingsrätt. Händelseförloppet är i stora delar helt klarlagt, med ett undantag.

24-åringen vill inte berätta vem hans medbrottsling var.

Det var den 9 december förra året som Handelsbanken i Råneå rånades av två maskerade personer med vapenliknande föremål. I lokalen fanns två anställda som genom hot tvingades låsa upp bankvalvet.

Gärningsmännen flydde från platsen, men två personer, den 24-årige mannen som nu åtalats och hans 23-åriga flickvän, häktades senare i sin frånvaro och mannen greps på nyårsafton på väg över gränsen till Grekland.

24-åringen var ångerfull, och erkände hela gärningen under rättegången i Luleå tingsrätt. Motivet sägs vara ett behov av pengar för att betala av skulder.

Drygt 260 000 kronor blev bytet under rånet som beskrivs som taffligt utfört. Bankpersonalen kände sig rädda och hotade, men inget våld förekom, enligt deras berättelser i rätten.

Åklagaren menar ändå att gärningen är allvarlig med tanke de vapenliknande föremål som riktades mot personalen och att gärningsmännen var maskerade. Han yrkade därför på tre års fängelse och utvisning på obegränsad tid. Dessutom en kränkningsersättning till de anställda på vardera 25 000 kronor.

Försvarsadvokaten Johnny Sjöberg vill ha ett lägre straff, på omkring ett år, eftersom mannen är ostraffad och dessutom hjälpt polisen att återfinna en stor del av pengarna.

Dom meddelas den 25 mars.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista