1 av 2
Barentsregionen
2 av 2
Maud Spencer

Enorma satsningar i Barentsområdet

I Barentsområdet planeras investeringar på 1000 miljarder kronor under de närmaste tio åren och 200 av dom miljarderna planeras i Norrbotten. Det visar en sammanställning som idag presenterades på en stor näringslivskonferens i Kiruna.

Statliga gruvföretaget LKAB investerar till exempel fem miljarder kronor per år. Anders Lundgren är chef för anläggningsprojektet:

- Det är en underbar känsla, jag är oerhört stolt att få verka i ett företag som så offensivt satsar. Just nu ligger vi på fyra, fem miljarder och om planen håller i sig, så är det ju fortsatt några år med denna nivå på årliga investeringsutbetalningar

Det är hisnande summor som är planerade att plöjas ner i nordligaste delarna av Sverige, Norge och Finland. 1000 miljarder under de kommande tio åren. 400 av dom miljarderna räknas som säkra investeringar och hälften av dom pengarna planeras hamna i Norrbotten. Till stora delar är det satsningar på gruvor, vindkraft och järnväg. För Norges del är det olja, gas och turism som gäller.

Det här visar en sammanställning som är beställd av företagarnas intresseorganisation i de olika länderna. Om man räknar med hela Barentsområdet, alltså även nordvästra delen av Ryssland så talas det om investeringar på 1500 miljarder kronor.

Maud Spencer är vd för ett verkstadsföretag i Piteå:

-Det känns jätteroligt. Dels är det väldigt roligt att man pratar om det, för att så fort man börjar prata om lågkonjunkturen, så slutar folk att investera.

Maud Spencer är en av många norrbottniska företagare som har kommit till Kiruna för att knyta affärskontakter på ett stort näringslivsmöte som arrangeras av Industriellt Utvecklingscentrum. Hon tror att de stora investeringarna sätter fart på företagen:

- Nu så tror jag att det vänder lite grann, och folk får tillbaka lite optimism. Jag tror de flesta här känner att "nu är det bara att satsa, nu har vi stått stilla nog länge".

 Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".