Dålig säkerhet på länets vägar

När Motormännen förra året granskade säkerheten på landets mest trafikerade vägar fick inte mer än hälften godkänt. 76 stycken ansågs så farliga att de kallades Dödens vägar. Och det är inte mycket som har hänt det senaste året, konstaterar organisationen.

- Tyvärr har det inte hänt mycket och Norrbotten tillhör ju tyvärr den delen av landet som har vägar med sämst säkerhet där E10:an är särskilt utsatt, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Sänkt hastighet är den vanligaste åtgärden för att öka säkerheten, något som har införts på över hälften av de utpekade vägarna.

Var femte väg har blivit mötesfri, men på 80 procent av vägarna har det bara gjorts mitträfflor - en åtgärd som endast invaggar trafikanterna i falsk säkerhet, anser Motormännen.

- Tanken var ju att man skulle vakna till när man kör på de här räfflorna men man kan inte se att det har gett någon effekt, säger Niklas Stavegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".