Kjell Hansson, Kalix. Foto: Eva Elke SR Norrbotten.

Kalix klättrar i skolrankning

Kalix kommuns grundskolor har klättrat rejält i den årliga kommunrankning som mäter kvaliteten i skolorna. Från bottennoteringen, då Kalix hamnade näst sist bland de svenska kommunerna, har kommunen klättrat 126 placeringar, till en 163:e plats.

– Det är lärarna som tagit till sig och utvecklat sitt arbete, säger Kjell Hansson, utvecklingsledare för grundskolan i Kalix kommun.

Trots att resultaten i stort har förbättrats för grundskolan i Kalix, finns det mycket kvar att förbättra, säger utvecklingsledare Kjell Hansson.

Det gäller bland annat pojkarnas låga studieresultat i framför allt naturorienterande ämnen.

– Det är ju pluggämnen och det finns kanske ingen uppmuntran hemifrån, man har som pojke kunnat klara sig utan bra betyg. Det har alltid funnits yrken man har kunnat hanka sig fram på, inom pappersindustrin eller som lastbilsförare, men alla de yrkena kräver alla minst en godkänd gymnasieutbildning idag. Ska vi kunna förbättra resultaten måste vi finna de förfinade metoderna som gör att pojkarna känner sig motiverade att plugga.

Kjell Hansson tror att en nyckel till att uppnå detta handlar om relationer:

– Att hela tiden vara positiv som lärare, tala om att du har chansen, du kan lyckas men du måste också anstränga dig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".