Försvarets helikoptrar störde renskötseln Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

Försvaret missade information till Samebyar

Det var försvarets fel att de samebyar som drabbats av störande helikoptrar i samband med övningen i Abisko inte fick någon information.

Tidigare var beskedet att det var länsstyrelsen som inte hade skickat informationen vidare. Men det var försvaret själva som missat.

Peter Hagsköld, planeringsansvarig på helikopterflottiljen säger att han missat kontrollen och att det handlar om ren glömska.

Ganska direkt efter att övningen startat i Abisko förra veckan så blev bland annat Leavas sameby störd av helikoptrarna som det inte visste fanns i området. Niila Inga berättar:

- Vi har haft flera tusen renar betandes i området på grund av att det varit dåligt bete. Och hux flux kom det helikoptrar och börjar hovra i området vilket gjorde att renarna skrämdes iväg, en del upp på höga fjälltoppar. De skrämde iväg större delen av våran hjort och det här innebar ett stort merarbete för oss. Det kan ta flera veckor att samla ihop renarna igen, säger Niila Inga från Laevas sameby.

De berörda samebyarna är förstås besvikna över att de inte fått någon information om övningen som i år också är mer omfattande. Det är tre gånger så många människor i området som ska öva, de övar också en vecka längre.

Från början var informationen att det var länsstyrelsens fel att samebyarna inte fått information. Men nu visar det sig att det är försvaret själva som glömt bort att informera de som berörs och frågan är då vad de ska göra för att det inte ska hända igen. Peter Hagsköld, planeringsansvarig på helikopterflottiljen:

- Det ligger längst fram på min näthinna till nästa års övningar, men vi kommer att gå igenom de misstag som vi gjort så att vi inte gör om det.

Helikopterflottiljen och de berörda samebyarna har nu kontakt med varandra för att det inte ska bli störningar. Bland annat så hjälper de till med att driva ner de renar som flytt upp till fjälltopparna. I övrigt är der osäkert vilken ersättning de berörda samebyarna Girjas, Leavas och Gabna kan få:

- De har inte kommit med några skadeståndsanspråk ännu, men merarbetet är beklagligt när vi har stört de på det här sättet. Men vanligtvis måste det vara ganska stora skador eller att djur har dött innan man måste ersätta de för en förlust, säger Peter Hagsköld, planeringsansvarig vid helikopterflottiljen i Linköping.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.nirgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista