Kalla stark i klassiskt

Charlotte Kalla går från klarhet till klarhet på klassiska skidor. Efter tredjeplatsen i fredagens Falun-prolog i världscupavslutningen är hon beredd att utmana toppduon Justyna Kowalczyk och Marit Björgen om totalsegern i finalveckan.

Charlotte Kallas tredjeplats i Falunprologen var ytterligare ett steg i hennes klassiska utveckling. Bara polskan Justyna Kowalczyk och norskan Marit Björgen var snabbare på den 2,5 kilometer långa banan vid Lugnets skidstadion.

Och det öppnar för en skön avslutning för Tärendös stolthet. Det återstår två tävlingar i världscupfinalen, skiathlon 5+5 kilometer på lördagen och 10 kilometer fristil med jaktstart på söndagen.

Då blir Kalla att räkna med.

- Jag känner att jag är i en fin form och det gäller att vara taggad nu på slutet för att få det att stämma, säger Kalla som är mycket nöjd med sin klassiska inledning på finalveckan.

- Man får ta ett lopp i taget. Men jag får mer och mer bevis för att det är inte så stor skillnad i klassiskt och skejt. Den här distansen och "Mördarbacken" har man respekt för eftersom det är så sällan man kör så.

I finalveckans sammandrag är Anna Olsson bästa svenska, efter sprinten i Stockholm och prologen i Falun. Olsson, som vann i Stockholm, är trea bakom Kowalczyk och Björgen.

- Det var väldigt svåråkt i dag, inte så sprintaktigt som jag trodde. Jag hade nog tänkt komma högre upp på en 2,5:a klassiskt. Men det sög riktigt ordentligt under skidorna i dag, säger Olsson, som var sjua på fredagen, halvminuten bakom Kowalczyk.

Charlotte Kalla ligger fyra sammanlagt och har 47,5 sekunder fram till Kowalczyk. Förutom sluttiderna i lördagens skiathlon över 5+5 kilometer finns två spurtpriser inlagda som ger bonussekunder till de främsta som sedan ligger till grund för startavstånden i jaktstarten.

- Jag får se hur jag lägger upp det i morgon. Det är många sekunder att åka om. Men Kowalczyk och Björgen verkar vara i superform, det gäller bara att hänga med så bra som möjligt.

- Jag tycker det är bra att det är en kort skiathlon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista