Hellner jagar topplats i världscupen

Marcus Hellner trivdes inte i det klassiska blötföret i världscupprologen på skidor i Falun. OS-mästaren kämpade sig till sjunde tid och hoppas på en bra helg för att kunna ta tredje platsen i världscupsammandraget.

.

Bästa svensk i Faluns prolog var Mats Larsson som åkte in på andra plats. Vann gjorde schweizaren Dario Colgna. Schweizaren jagar nu Marcus Hellner och tredje platsen i det totala världscupsammandraget.

Marcus Hellner trivdes alltså inte alls i det klassiska blötföret på fredagen. OS-mästaren på 15 kilometer fristil kämpade sig dock till sjunde tid och trots att han har Larsson, Emil Jönsson och Jesper Modin före sig i sammandraget blir han sannolikt främste svensk i slutändan.

Men han sneglar även på den totala världscupen, och kampen med Dario Cologna om tredjeplatsen där.

- Jag vet att jag kan få problem när det är frånskjut och stakning och så var det i dag, säger Hellner.

Cologna är fyra i finalavslutningen - efter Larsson, nye världscupregenten Petter Northug och sprintcupmästaren Emil Jönsson - och fyra futtiga sekunder före sexan Hellner. Seger i lördagens skiathlon ger bara 50 världscuppoäng, söndagens jaktstart hela 200 - och den går i Hellners favoritdisciplin, 15 kilometer fristil.

- Det kommer att bli riktigt spännande. Formen är god, så det här ska bli kul, säger Hellner förväntansfullt.

Mats Larsson hade näst bästa tid i den krävande 3,3-kilometersprologen i Falun på fredagen. Schweizaren Dario Cologna var fem sekunder snabbare.

I det svåråkta föret var det som upplagt för den klassiskt fulländade teknikern från Hulån.

- Att jag skulle kunna åka fort i dag, det trodde jag. Kroppen har känts bra efter sprinten i Stockholm, säger han.

- Det var lurigt före med fästet. Man måste trycka ner skidorna och jag tänkte att det kommer att passa mig perfekt. Men att jag skulle ta över totalledningen trodde jag väl inte.

Mats Larsson karriär handlar lika mycket om sjukdomar som om skidtävlingar. Åsarna-åkaren, som fyller 30 år på lördagen, har sällan fått visa vad han verkligen duger till.

Trots att han knappt tävlat alls i vinter höll han på att komma med i OS-truppen. Men i stället har han efter vinterns stora mästerskap visat världsklass på hemmaplan. Fjärdeplatsen i Stockholmssprinten och andraplatsen i fredagens prolog i Falun förde honom till sammanlagd ledning i finalveckan med två tävlingar kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista