Dubbelrånarnas domar fastställda

Hovrätten fastställer tingsrättens dom för de två män som i augusti förra året rånade Handelsbanken och Nordeabanken i Kiruna.

Det var i augusti förra året som Nordeabanken och Handelsbanken i Kiruna rånades samtidigt. Rånen genomfördes fort, mycket fort. Det tog under två minuter att råna de två bankerna. Rånarna flydde i en bil som senare hittades utbränd i centrala Kiruna.


Klara likheter med foton
Hovrätten konstaterar att det finns klara likheter mellan de personer som fotograferats av bankernas övervakningskameror och de två männen.
En planeringslista inför rånet hittades vid husrannsakan hos en av männen och hovrätten skriver i sin dom att; framlagd teknisk bevisning talar med styrka för att det är en de nu dömda männen som skrivit listan.


Maskerade med motorcykelhjälmar
Vid rånet var männen maskerade med motrocykelhjälmar. En av hjälmarna lämnades kvar i banklokalen och i hjälmen fanns fingeravtrycken från den ena av männen. Mannen förklarade det med att han hittade hjälmen i ett vindsförråd och att hjälmen var avsedd för en person han inte vill namnge. Den förklaringen tycker hovrätten är egendomlig och sätter ingen tilltro till den utan lämnar förklaringen utan avseende.

Männe saknar alibi
Hovrätten anser att ingen av männen har något alibi för tidpunkten för rånen. Åklagare Magnus Nilsson yrkade vid förhandlingen att männen skulle dömas för grovt rån eftersom de haft skarpladdade vapen. Men hovrätten skriver att det inte har kunnat styrkas att vapnen verkligen varit skarpladdade under rånet fastän mycket talar för det.

Männen döms till 4 år, respektive 4 år och sex månaders fängelse för rån och grovt vapenbrott. De har hela tiden nekat till brotten.