Antalet narkotikabeslag fördubblat

Polisen hittar mer narkotika än någonsin. Antalet narkotikabeslag i Norrbotten har fördubblats de senaste fem åren. 2005 gjordes 350 beslag. I fjol var antalet beslag fler än 700. Bara i Luleå får narkotikahundarna träff sex gånger av tio när de söker efter narkotika.

Nisse är en English working springer spaniel och valdes till årets polishund 2009. Sex narkotikahundar och deras förare i Luleå har fullt upp med att söka och hitta droger.

Polisen och hundföraren Mikael Nilsson har gjort sex husrannsakningar på tre dagar och hittat narkotika i tre fall, bland annat två hekto hasch. Han och kollegan Christer Österstedt är bekymrade över de stora mängderna narkotika de hittar.

– Det blir bara mer och mer. Om jag ser tillbaka på de 15 år som gått sedan jag började med narkotika, så var det ju tidigare ovanligt att man hittade någonting och närmast en sensation om man hittade amfetamin, men i dag hittar vi ju kilon, säger Christer Österstedt.

Att polisen hittar så mycket narkotika har flera orsaker. Dels har satsningen på utbildning gett resultat, polisen vet var narkotikan finns och vilka tecken som tyder på att en person är påverkad av droger. Men det finns också mer narkotika i länet än tidigare, enligt chefen för polisens narkotikarotel i Norrbotten. Mängden lugnande medel ökar och de lagliga drogerna, som kan beställas från internet, står för vad polisen kallar för en närmast explosionsartad utveckling.

– De är ju lika farliga som vilken annan drog som helst, de ger samma rus. Och vi ser att de som använder de här drogerna lätt går över till narkotika och det är ju det som är så beklämmande. Lagstiftarna måste ändra det här, det kan ju inte vara så svårt, tycker narkotikapolisen Mikael Nilsson i Luleå.

Eva Elke, SR Norrbotten