Mats Hallin, produktchef på LKAB, visade vår reporter runt på den världsunika anläggningen.

Mefos skapar gröna miljardinvesteringar

En metod för att få ner koldioxidutsläppen som tagits fram på forskningsstiftelsen Mefos i Luleå, leder nu till mångmiljardinvesteringar i Europa. Metoden ska också användas av LKAB för det planerade gröna stålverket i Norge.

I stort sett alla stålföretag i Europa har varit med i projektet Ulcos som syftar till att ta fram stålproduktion med lägre koldioxidutsläpp.

Och av 80 olika idéer finns nu fyra kvar och allra längst fram ligger en ny masugnsprocess från Mefos.

Det är en fjäder i hatten för både Mefos och LKAB, det är i LKAB:s experimentmasugn i Luleå den tagits fram.

- Vi är med och utvecklar framtidens masugnsprocess. Vi har möjligheter att se hur våra råmaterial och det vi levererar till våra kunder kan anpassas för just den här processen, vilket är en stor fördel för oss, säger Mats Hallin, produktchef på LKAB och företagets man i Mefos.

LKAB ligger långt fram i planerna för ett stålverk i Norge tillsammans med Statoil Hydro och Höganäs. Tanken är att det stålverket ska producera grönt stål, det vill säga stålproduktion med inga eller mycket låga koldioxidutsläpp.

Och där ska förmodligen den nya tekniken användas.

- Det är en av förutsättningarna för det projektet, säger Mats Hallin.

I dag släpps det ut två ton koldioxid per producerat ton stål.

Mycket förenklat betyder den nya metoden att man leder koldioxiden tillbaks in i masugnen och får på så sätt ner utsläppen med upp till 80 procent.

Nu ska det byggas nästan fullstora demonstrationsmasugnar i Tyskland och Frankrike för cirka fem miljarder kronor.

Och det är förstås inte välvilja som får ståljättar över hela Europa att satsa på grönt stål. Istället verkar det som om systemet med utsläppsrätter har haft effekt.

- På den politiska arenan i Europa har man sagt att man ska ta betalt för utsläppen av koldioxid. Och pratar man då om 40 till 50 euro per ton så blir det väldigt mycket pengar, säger Mats Hallin, produktchef på LKAB.

Johan Winblad, SR Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".