Han gillar Rutavdraget

Drygt 5,3 miljoner kronor betalades ut i så kallat Rutavdrag i Norrbotten från första juli i fjol till femte mars i år. Det visar siffror från Skatteverket.

Ett företag, som utför jobb åt kunder med Rutavdrag är Bothnia städservice och dess chef Mats Wallman säger att avdraget inte bara går till rika.

- Vi har många barnfamiljer, som inte alls är i någon övre inkomstsgräns. Man väljer att frigöra fritid och låta andra göra de saker, som man kanske inte tycker är kul, säger han.

En person kan få ett direkt skatterabatt, ett så kallat Rutavdrag på fakturan för till exempel städning, som ett företag utför. Företaget får i sin tur motsvarande belopp av Skatteverket.

Mest avdrag i länet gjordes under andra halvåret i fjol i Luleå, följt av Piteå och Boden och minst i Överkalix och Övertorneå. Drygt 3 500 personer fick ta del av Rutavdraget i länet från första juli i fjol till början av mars.

Bothnia Städservice har tio årsanställda i Luleå och Boden och Mats Wallman gillar Rutavdraget.

- Det var välkommet, när man fattade beslut om detta för det innebär att det skapas en hel del arbetstillfällen, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se