Billigare sotning utan monopol

Den lag som trädde i kraft vid årsskiftet om att fastighetsägare nu får sota sina egna skorstenar innebär även att kommunernas monopol på sotningen försvinner. Det tänker Villaägarnas riskförbund i länet dra nytta av genom att försöka ingå samarbetsavtal med sotare för att kunna erbjuda sina medlemmar bättre service. 


 

Regionansvarige, Janne Norberg, tror att man på så sätt dessutom kan få ned priset på sotningen.


 - Framförallt tror jag att man får möjlighet att styra när man vill ha sotat. Det är ju det viktigaste för som det hittills har varit så dimper det ned en lapp i brevlådan: ”Skotta fram till stegen, ställ upp stegen, vi kommer den förmiddagen!” Och det kanske inte är det man vill ha. Man kanske vill kunna välja att ”den här veckan kanske det passar bättre att du kommer en eftermiddag”, säger han.


 <STRONG>”Besvärligt sota själv”</STRONG>Enligt den nya lagen kan fastighetsägare själva sota sina skorstenar om de har tillstånd från kommunen. Just nu väntar kommunerna på riktlinjer från Räddningsverket på vem som ska få sådana tillstånd. Men Janne Norberg tror inte att många kommer att vilja sota själva.


- Jag tror att många ser det som besvärligt. Det är ju dock en del grejer du måste köpa till. Dessutom får du bara sota hos dig själv; inte hos grannarna eller moster Stina, säger han.


 <STRONG>Sotning på andra villkor</STRONG>Janne Norberg tror att den nya lagen kommer att ha positiva konsekvenser även för sotarna, trots att många uttryckt en oro för att yrkesgruppen kommer att försvinna.


 - Det blir ju lite mindre jobb för dem men jag tror inte att det här blir den där jättestora förändringen att alla kommer att klättra på taken och sota själva, utan jag tror att de allra flesta kommer att anamma en sådan grej som vi håller på med; att man kan göra upp med en sotare, men på lite andra villkor än de som finns i dag, säger Janne Norberg.


 <b><div align=right>Helena Boström</div></b>