Ingemar Ek, Norrbottens fotbollsförbund, förkastar förslaget som kan betyda ökade kostnader för alla föreningar. Foto: David Zimmer, SR Norrbotten.

Nya skatteregler slår hårt mot föreningar

Uppdaterad 08:18
Skatt på sponsring och lottförsäljning och moms på hallhyror. Det är förslagen som rör upp idrottsrörelsen i Sverige, som menar att de slår hårt mot de ideela föreningarnas verksamhet.

Det är två statliga skatteutredningar som skakar föreningsidrotten. I dag ska riksdagen debattera utredningarna som om de blir verklighet skulle betyda att ideella föreningar blir tvungna att betala inkomstskatt för sålda reklamplatser, sponsring och lottförsäljning.

– I våra beräkningar så tror vi att i första skedet handlar om mellan 80 000 och 100 000 kronor som skattebelastningen blir, säger Max Lindgren, ordförande i Sunderby SK i Luleå.

Sunderby SK är inte unik enligt Riksidrottsförbundet. De har sammanställt svar från ett 50-tal föreningar och klubbar runt om i landet som räknat ut att de skulle få ökade kostnader på mellan fem och tio procent av sin totala omsättning om skatteutredningsförslagen blir verklighet.

– Antingen så måste vi ta ut mer pengar av de aktivas föräldrar eller minska verksamheten i värsta fall. Men det hoppas jag inta att vi ska drabbas av.

En av utredningarna handlar om inkomstskatt för till exempel reklam, sponsring, lotterier och servering. I dag behövs inte det i de fall inkomsterna går till allmännyttiga ändamål, som hos många idrottsföreningar.

Den andra utredningen kommer efter att Sverige under flera års tid fått kritik av EU-kommissionen för att vi har för gynnsamma momsregler för ideella föreningar.

Bland annat föreslås 25 procent moms på lokaler och anläggningar som föreningar hyr regelbundet som exempelvis ridhus och boxningshallar. Däremot kommer exempelvis timhyran på fotbollsplaner fortsätta att vara momsfri.

– Om den ideella delen inte undantas skatteregler måste vi ju ha en annan diskussion om vi kan kompensera dem på annat sätt. Dels är det en av våra absolut största folkrörelser och så bidrar den väldigt mycket till folkhälsan, säger riksdagsledamoten Marie Engström (V) i skatteutskottet.

Men det finns ju föreningar som bedrivs mer eller mindre som ett företag, varför ska inte de beskattas som alla andra?

– Jo, i den månen man bedriver ett företag, då ska man beskattas efter de reglerna. Men det är den ideella delen som ska hållas skadeslös. Det är det jag menar.

En opinionsundersökning från Novus opinion, beställd av Riksidrottsförbundet, visar att tre av fyra anser att de två skatteutredningarna är dåliga. 1 000 personer tillfrågades.

Sveriges Radios Ekoredaktion har sökt finansminister Anders Borg som hänvisar till tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen där han ska ge sin syn på de två skatteutredningarna och tidigast i höst skulle ett lagförslag kunna bli aktuellt.

Nils Eklund, SR Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista