Utökning av naturreservat kritiseras

Miljömålet att skydda stora arealer naturskog kommer enligt regeringen att uppnås redan i år. Skogar från statliga Sveaskog byts helt enkelt mot skyddsvärda skogar i privat ägo. På så vis kommer ytterligare 80 000 hektar naturskogar att få ett varaktigt skydd.

Bytesaffären då Sveaskog byter ut 100 000 hektar skogsmark mot 80 000 hektar skyddsvärd skog på privat ägo möter kritik i länet, inte minst av sågverksnäringen.

Förslaget som presenterades igår innebär att det långsiktiga målet att på statlig mark skydda 400 000 hektar produktiv skogsmark, i form av naturreservat eller liknande, troligen uppnås redan i år. Det är betydligt tidigare än vad de flesta väntat sig.

Enligt Sveaskog vd så kommer merparten av berörda markområden att vara norr om Mälaren, närmare än så vill han inte precisera.

Förslaget sågas, om uttrycket tillåts, av sågverksägare Christer Lundberg i Arvidsjaur.

– Vi kan inte göra hela inlandet till ett naturvårdsområde. Då får vi ingen industri kvar på sikt. Då det kommer att vara negativt för tillgången på råvara, säger Christer Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista