Muddring vid stugan skadar miljön

Alla arbeten i vatten påverkar miljön på något sätt. Därför genomför länsstyrelserna nu en nationell informationskampanj om arbete i vatten.

Att muddra, rensa vegetation och bygga pirar kan ge negativa miljöeffekter och riskera utplåning av värdefulla växt- och djursamhällen längs stränderna och på bottnarna. För att uppmärksamma det inleds en informationskampanj riktad mot bland annat maskinentreprenörer och skogsbolag.

Men kampanjen "olagligt arbete i vatten försämrar miljön" hoppas myndigheterna att företag och även privatpersoner ska få upp ögonen för problemet.

– Det förekommer nog en hel del olagliga arbeten, säger Malin Andersson, vattenhandläggare vid miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Arbeten i vatten ska anmälas till Länsstyrelsen, alternativt vissa mer omfattande arbeten ska prövas av miljödomstolen. Har man inte gjort det kan det hända att det räknas som ett olagligt arbete.

Olagliga arbeten kan vara muddring, byggande av pirar, rensning av vegetation.

– Jag tror att det mest handlar om att man inte har kunskap om naturvärdena i vatten, och de effekter det får av det man gör. Det är oftast småskaliga saker som muddringar exempelvis, som privatpersoner gör. Man tror kanske inte att det får så stor effekt, men vi ser ju den sammanlagda effekten, säger Malin Andersson.

Konsekvenserna av ett olagligt arbete, till exempel muddring, är att växt- och djurlivet försvinner på platsen. De här grunda havsområdena som folk ofta muddrar, är viktiga lek- och uppväxtområden för fisk.

Det som händer är att områdena försvinner och att det kan ha inverkan på fiskens produktion och även för fisket i förlängningen.

I Norrbotten finns en större landhöjning än i södra Sverige, bara i Luleå är den 9 milimeter per år.

– Det medför att vi får stora, grunda havsvikar. Folk har sina sommarstugor där och vill gärna ha sina sin egen hamn. Det blir en del muddringar om man ska underhålla det där, med tanke på att landet stiger ungefär en meter per hundra år. 

– Det betyder att man behöver fördjupa med jämna mellanrum, och det är klart att det kan vara ett problem, säger Malin Andersson.

Boel Engkvist, SR Norrbotten
boel.engkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".