Korpilombolo

Olagligt lägga ned brandkåren

Nedläggningen av brandkåren i Korpilombolo, som skedde sommaren 2008, var olaglig, men Pajala kommun tänker inte ändra sitt beslut.

Det är myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som nu konstaterar att nedläggningen av brandkåren var olaglig och man kräver att Pajala kommun ska bygga upp en garanterad beredskap för bränder i Korpilombolo.

Men det tänker inte Pajala kommun foga sig i.

- Det har jag en mycket stark uppfattning om att så kommer inte att ske, konstaterar Bengt Niska (S), kommunalråd i Pajala.

MSB kräver att en brandstyrka i Korpilombolo ska ha nästan lika hög kompetens som en deltidsbrandkår men behöver inte vara lika stor.

- De här styrkorna blir väldigt mycket snabbare på plats i regel än en vanlig deltidsstyrka som ska ta vändan förbi brandstationen för att hämta brandbilen. Vilket gör att de kan hantera väldigt stor del av larmen själva genom att de är där så snabbt, förklarar Björn Johansson vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Pajala kommun vill lösa brandskyddet med ett frivilligt brandvärn. Men de som tidigare var med i deltidsbrandkåren har sagt blankt nej till att ställa upp på det.

Länsstyrelsen konstaterade också att det var olagligt att lägga ned brandkåren i Korpilombolo, men har samtidigt sagt okej till ett brandvärn.

Enligt Bengt Niska har en rad brandförebyggande insatser skett främst på gruppboendet Tallgården.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kan vända sig till regeringen i den här frågan.

Och det är precis vad Pajalas kommunalråd Bengt Niska vill för att hävda att kommunen har rätt.

- För oss så känns det mycket bra att regeringen kommer hit och får en tvådagars resa där vi berättar om detta och också om ursprungsutredningen som MSB har presenterat. Och de åtgärder som vi redan har vidtagit, säger Bent Niska.

Maritha Mossberg, Sveriges Radio Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista