1 av 2
Advokat Leif Gustafsson.
2 av 2
Tingshuset i Kiruna.

Häggroth hävdar sin oskuld

I Kiruna inleddes idag rättegången mot den tidigare riksdagsledamoten och chefen för Folkets hus, Sören Häggroth, som är åtalad för att han med hjälp av falska fakturor ska ha lurat till sig över två miljoner från folketshus-föreningen. Själv hävdar han att han är oskyldig till brott.

– Vad det här egentligen handlar om för mig det är att det finns en skuld till Folkets hus, säger Sören Häggroth.

Statsåklagare Staffan Granerfeldt vid ekobrottsmyndigheten vill att Sören Häggroth döms för grovt bedrägeri och i rättssalen sa han att Sören Häggroth hade starka motiv att lura till sig pengar eftersom han tidigare hade dragit på sig miljoner i spelskulder.

Enligt åtalet ska Sören Häggroth, när han var chef för folkets hus, ha lurat till sig över två miljoner kronor från folkets hus-föreningen.

Han ska ha skickat över 60 falska fakturor från sin sambos företag och fått in pengar på sitt eget bankkonto.

Sören Häggroth medger att han på det sättet fått ut 1,3 miljoner från Folkets hus.

– Han har skickat fakturor och fått ut pengar. Men detta hävdar han att folkets hus var medveten om och på den grunden är det inte bedrägeri. Flera saker visar att folkets hus var införstådda med vad det var frågan om - att det handlade om lånetransaktioner, säger försvarsadvokaten Leif Gustafsson.

Vad tyder på det?

– Till exempel att folkets hus samlade fakturorna i en pärm och skickade ut mot-fakturor för att hålla koll på den växande skulden. Det bokfördes som kundfordringar, säger Leif Gustafsson.

Folkets hus-föreningen kräver 2,5 miljoner i skadestånd. Sören Häggroth är beredd att betala en tredjedel av summan.

– I och med att han inte har gjort sig skyldig till brott menar han att det inte finns någon skadsståndsgrund på grund av brott. Han medger att hans skuld till dem helt enkelt är 852 000 kronor, säger Leif Gustafsson.

Rättegången beräknas pågå hela veckan och med eventuell fortsättning nästa vecka.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista