Stor Italienkonferens i Norrbotten

En stor delegation från Italien besöker Norrbotten i sommar då en konferens ordnas i Luleå, vilket man hoppas ska leda till ett utökat samarbete mellan länderna. Besöket från den italienska regionen Emilia Romagna är en svarsvisit efter ett Sverigebesök i Italien förra året.

- Det är ett väldigt stort jobb i och med att det här är en sverigekonferens och vi får alltså världskapet för den här konferensen, och det är flera regioner som ska samordnas och det är ett otroligt stort intresse från Italiens sida att få komma till Norrbotten, säger Lena Asplund projektledare.


Hon berättar att ett hundratal Italienska gäster väntas till Luleå och troligen minst lika många svenska. Det är näringsliv, kultur, miljö och integrationsfrågor som ska diskuteras under konferensen som pågår en hel vecka i mitten av juni.


<b>Den mest expansiva regionen</b>
Regionen Emilia Romagna ligger, bildlikt talat, strax nedanför stövelskaftet i Italien. Det är den region i landet som är mest expensiv, har lägst arbetslöshet, flest småföretag och som är bäst på att samarbeta.


Ifjol bjöd den italienska regionen in samtliga svenska kommuner till en samarbetskonferens där 13 personer från länet, bland annat politiker, tjästemän och företagare, deltog och nu är det sveriges tur att återgälda. För värdskapet står länsmyndigheterna i Norrbotten i samarbete med andra regioner och myndigheter i Sverige.


<b>Hoppas på ett konkret utfall</b>
Eftersom det här är konferens nummer två med inriktning på samarbete mellan de båda länderna så hoppas man på mer konreta reslutat det här gången.


- På den här konferensen kommer vi att konkretisera kontakterna lite mer genom att arbeta fram olika projekt som man konkret ska arbeta med, säger Lena Asplund.


Programmet är till stora delar klart men än inte vilka talare som ska medverka men man hoppas kunna engagera EU:s miljökommisionär Margot Wallström och hennes partikollega socialdemokraten och kulturministern Marita Ulvskog. De italienska besökarna ska också ges tillfälle att se en del av länet, bland annat Jokkmokk och skärgården utanför Luleå.