Nils-Gustav Lundgren, professor i ekonomisk historia. Foto: SR Norrbotten.

Miljardinvesteringar kritiseras

De regionala och lokala effekterna av stora investeringar i näringslivet minskar, säger Nils-Gustav Lundgren, professor i ekonomisk historia vid LTU och Cerum, centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet.

– Stora investeringar är ju naturligtvis bra, men man ska komma ihåg att syftet med dem är att minska personalen inom produktionen, säger han.

Att det investeras tusen miljarder kronor i näringslivet i Barentsregionen de närmaste tio åren, är knappast något som kommer leda till fler jobb och någon befolkningsökning i Norrbotten.

- Syftet med dom stora investeringarna inom råvaruproduktion är ju att rationalisera, att det ska vara mindre folk när de är genomförda i produktionen. Då blir det ju minskad befolkning i industriorterna, säger Nils-Gustav Lundgren, professor i ekonomisk historia vid LTU. Han menar att det enda som kan rädda befolkningsutvecklingen på sikt är ökad produktion inom tjänstesektorn.

Eva Elke, Sveriges radio Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista