Solcellsföretag återanställer

Det ser nu betydligt ljusare ut för solcellsföretaget GPV i Gällivare. Orderböckerna har börjat fyllas och nu återanställs en del av den personal som tidigare fått gå.

För att rädda företaget på lång sikt söks nu nya ägare, efter att förre ägaren gått i konkurs.

Sedan november förra året pågår en rekonstruktion av företaget efter att Danske bank stoppade bolagets krediter.

- Det har varit viss personalneddragning men nu har vi kommit ner till nivån med personalstyrkan som vi har beläggning för, säger Lennart Molander advokat vid Lindahls advokatbyrå i Göteborg som arbetar med försäljningen.

Bolagets största kund Solar World avslutade sitt samarbete med GPV i december. Antalet anställda minskade från 114 till 48 som lägst. Men under april månad planeras att återanställa 24 personer, eftersom bolaget har fått nya kunder och orderböckerna fylls.

GPV ägdes av bolaget Bore Invest som försattes i konkurs i slutet av förra året och nu söks en ny ägare till solcellsföretaget.

- Bolaget är under företagsrekonstruktion och inom ramen för den så arbetar vi nu också med att försöka hitta en ny långsiktig ägare till bolaget. Så aktierna i bolaget är under försäljning nu, säger han.

Men Lennart Molander ser ljust på arbetet med att hitta en ny ägare som kan branschen.

- De måste sätta sig in i verksamheten och känna på förutsättningarna innan man är beredd att gå vidare. Men jag räknar med att vi har starka intressenter som visat intresse för detta, konstaterar han.

Hur ser du på framtiden för GPV?

- Vi ser en vändning, man har nått botten på detta och ser en vändning uppåt och Gällivarebolaget med den erfarenhet och den långa tid man varit på marknaden, så hoppas jag att man får en position även i fortsättningen, säger Lennart Molander.

Maritha Mossberg, Sveriges Radio Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se