Kommunal vetorätt mot uransprospektering?

Det finns gott om planer på uranbrytning i norra Sverige och under onsdagen ska riksdagen debattera uranprospektering och uranbrytning.
Oppositionen vill stärka det lokala inflytandet och flera centerpartister kan tänkas stödja oppositionen.

 Uran är eftertraktat och i Sverige finns det enligt riksdagen 133 gällande undersökningstillstånd efter uran eller torium, många av dessa i norra Sverige.

Det lokala motståndet mot prospekteringarna är ofta stort, men möjligheterna att stoppa gruvbolagens undersökningar är små.

Flera riksdagsledamöter från både oppositionen och Centerpartiet har därför föreslagit att kommunernas vetorätt mot att öppna en urangruva även ska gälla prospekteringar.

- En del som prospekterar kan ta ganska grova borrkärnor så jag tycker att det ska finnas en kommunal vetorätt och sedan ska man kanske stärka markägarna som får sina marker sönderborrade, säger Eva Selin-Lindgren (c) från Göteborg.

Också Karin Åström, socialdemokratisk riksdagsledamot från Överkalix, tror att kommunal vetorätt kan vara en väg att gå.

- Men först måste vi ha en översyn så vi ser hur det ser ut. Sedan tycker vi överlag att det är jätteviktigt att stärka det lokala och regionala inflytandet, säger Karin Åström (s).

Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion
jorgen.heikki@sr.se