Jan Åge Mikalsen lämnar ordförandeposten Foto: Niklas Jälén.
Arvidsjaur

Avhopp efter hot

Ordföranden i Arvidsjaurs arbetarekommun Jan-Åge Mikalsen hoppar av. Anledningen är den senaste tidens kaos inom Socialdemokraterna och de hot han fått ta emot.

 - Det är i första hand de hot man fått ta emot som privatperson som är anledningen, man orkar inte hur länge som helst varken fysiskt eller psykiskt, säger Mikalsen.

Men det är inte bara de hot han har fått ta emot personligen, även inlägg och kommentarer på tidningarnas hemsidor har påverkat hans beslut.

- Jag har inte läst alla kommentarer som varit men har fått några upplästa för mej och det är ju rena trakasserier och påhopp och man orkar bara till en viss gräns, säger Mikalsen.

 Det blev bara åtta månader som Jan-Åge Mikalsen satt som ordförande för arbetarekommunen i Arvidsjaur. I morgon har arbetarekommunen sitt årsmöte och då lämnar Mikalsen klubban till någon annan.

Under tiden som han varit ordförande har partiet haft flera stora konflikter.
Skolfrågan,  som handlade om att lägga ner högstadierna i Moskosel och Glommers. Kommunalrådsfrågan, när Jerry Johansson helt plötsligt hoppade av och ett nytt skulle utses.
Och nu det senaste när listan till kommunalvalet skulle fastslås har gjort att centralortssossarna och byasossarna haft helt olika åsikter. Och Mikalsen själv menar att han inte är felfri:

- Jag kanske har varit otydlig i mitt arbete, det kan mycket väl ha varit så och jag förväntar mej inte att jag har varit felfri.

Hur skulle du beskriva läget i Socialdemokraterna i Arvidsjaur idag?

- Helt klart är det en spricka i partiet, men skulle kunna säga att den är att jämföra med Grand Canyon, säger den avgående ordföranden för arbetarekommunen i Arvidsjaur.

Eleonor Norgren/Sveriges Radio Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Fakta Grand Canyon

Grand Canyon är ett eroderat ökenlandskap i nordvästra Arizona, USA. Grand Canyon nationalpark är sedan 1979 med i UNESCO:s lista över världsarv. Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden under lång tid och bildat världens största kanjon. Den är cirka 446 kilometer lång, 0,4–24 kilometer bred och upp till 1,6 kilometer djup.

Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".