LKAB letar malm några kilometer från Kiruna Foto: LKAB.

LKAB letar mer järnmalm runt Kiruna

LKAB letar nu mera järnmalm bara några kilometer nordost om Kiruna.

I tisdags startade markmätningar runt sjön Tuollujärvi några kilometer nordöst om staden. Arbetet är planerat att pågå till mitten av april.

Området är intressant efter de mätningar som gjordes från luften med helikopter sommaren 2008.

- Vi går vidare med det vi tror har potential och att vi tror att det är järnmalm är på grund av storleken och att det är en magnetisk anomali bland annat, säger Kirsten Holme, geolog vid LKAB.

Vid helikoptermätningarna som gjordes under 2008 visades en avvikelse som inte gick att förklara och därför är området intressant. Mätpersonal mäter magnetfält och tyngdkraft.

- Man går ut i fält och mäter längs profiler, man mäter hur magnetisk marken är i varenda punkt. Eller vilken tyngdkraft som finns i varje punkt och det är dem man tolkar sedan, säger Holme.

Arbetet sker runt sjön Tuollujärvi och en kilometer västerut.
Mätningarna sker till fots med magnetometer som mäter magnetfält ungefär var femtionde meter. Undersökningar görs också med en gravimeter då jordens dragningskraft mäts eftersom den ändras lite grand beroende på vilken bergart som finns under marken. I det här läget är inga provborrningar planerade.

- Hittar man något jätteintressant kommer man i första hand att mäta mer. Verkar det fortfarande intressant så någon gång så småningom så är det borrning man gör, säger Holme.

Hur stora förväntningar har ni på det här området?

- Vi hoppas att det är ett bra område och att vi hittar mer malm där för vi behöver mer järnmalm. Vi blir väldigt glada om vi hittar mycket mer järnmalm, säger hon.

Det är första gången geofysiska mätningar görs runt Tuollujärvi. Resultaten förväntas vara klara innan sommaren.

- Om de ser intressanta ut så kommer vi att fortsätta med fler undersökningar, konstaterar Kirsten Holme.

Maritha Mossberg/ Sveriges Radio Norrbotten
maritha.mossbert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista