Fritisfisket minskar i Sverige enligt Fiskeriverket

Tornedalen blir fiskeområde

Fiskeriverket har utsett Halland, Blekinge, Södermanland och Tornedalen med Haparanda skärgård till nya kandidater för att bilda fiskeområden. Områdena vill bland annat satsa på fisketurism och skydd av kustmiljön.

Fiskeområdena består av lokala nätverk i fiskesamhällen som har inflytande över hur EU-stöden till fisket används. Sedan tidigare är tio fiskeområden redan verksamma i Sverige.

I ett första steg får områdena 100 000 kronor var för att arbeta med sina utvecklingsstrategier. När dessa har godkänts får de totalt tillgång till EU-stöd på omkring 16 miljoner kronor. Dessa stöd ska användas för projekt som följer områdenas utvecklingsstrategier.

Kravet för att EU-stöden ska betalas ut är dock att nationella finansiärer bidrar med lika mycket.

En röd tråd för alla områden är att de vill utveckla turismen.

Fakta om Tornedalens fiskeområde

Tanken med projekt är att skapa samarbete och samsyn. I Torneälven är fiskerättigheterna uppdelade mellan ett sextiotal intressenter, till exempel små föreningar eller privata markägare. Samtidigt är alla beroende av samma fiskbestånd.

Det främsta skälet att försöka skapa mer samarbete kring förvaltningen är att kunna utveckla fisketurismen i det blivande fiskeområdet. För att ta vara på det intresse som finns behöver älven göras mer tillgänglig med hjälp av kartor och annat.

Utökad fisketurism för med sig nya möjligheter för lokala entreprenörer då efterfrågan på övernattningsmöjligheter och annan service ökar.

Det aktuella området sträcker sig cirka 60 mil in i landet från älvmynningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista