Landstinget slipper åtal

Datainspektionen avskriver ärendet med Landstingets publicering av personuppgifter på internet. Uppgifter om arbetssökande till Sunderby Sjukhus fanns tillgängliga för hela världen på Landstingets hemsida i ett år - något som strider mot personuppgiftslagen.
Landstinget publicerade uppgifterna på sin hemsida istället för på det interna datanätet. I förteckningen över arbetssökande fanns uppgifter om bland annat personnummer, hemtelefonnummer och anteckningar om de sökandes önskemål och personliga förhållanden. Datainspektionen accepterar Landstingets förklaring att publiceringen skett av misstag och i strid med landstingets egna rutiner för hur personuppgifter ska hanteras. Eftersom Landstinget tagit bort uppgifterna och ska se till att felet inte upprepas är Datainspektionen nöjd och finner ingen anledning till att vidta ytterligare åtgärder. Det var för en vecka sedan som Datainspektionen fick en anmälan om att personuppgifterna var publicerade på internet. De personer som drabbats kan på egen hand begära skadestånd av Landstinget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista