Pajala

Kritiskt skede för gruvsatsning

Gruvsatsningen i Pajala går nu in i ett kritiskt slutskede. 2012 ska dagbrottet i Kaunisvaara vara i drift och nu måste gruvföretaget Northland Resources skaka fram omkring tre miljarder kronor.

Det krävs silver för att vinna guld lyder ett talesätt och onekligen behövs det en hel del pengar för att bryta järn också.

Fram till idag har Northland resources lagt ut miljardbelopp på provborrningar, konsultrapporter, tillstånd och andra förberedande insatser.

- Det här företaget bygger ju på att privatpersoner och investeringsfonder satsat någonstans över 170 miljoner kanadensiska dollar. (En kanadensisk dollar = 7.07 kronor, Reds. anm), säger Jonas Lundström, informationsdirektör på Northland Resources.

Men nu, med driftstart inom ett par år, är det pengar till själva hårdvaran som behövs. Det handlar om maskinpark, byggnadsarbeten och transportsystem.

Totalt ligger investeringen på 4,5 miljarder kronor men av det är det cirka 3 miljarder som måste fram relativt snabbt.

- Vi gör ju bedömningen att pengarna finns. Det man ska veta är att vårt projekt - för att vara ett alldeles nytt järnmalmsprojekt - inte är så väldigt stort, sett till investesteringsvolymen, säger Jonas Lundström.

Förutom att Northland Resources har tre internationella storbanker i ryggen när det gäller lånedelen, är det svårt att göra en självständig bedömning av om det finns en investeringsvilja i miljardklassen för Pajalagruvan.

Informationsdirektören är mycket positiv men frågan blir förstås om han kan, vill eller får vara något annat.

Johan Winblad, Sveriges Radio Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".