Kustbevakningen får allt mer att göra under våren. Foto: Nils Eklund

Nu kollas nykterheten bland skoterförare

Kustbevakningen får nu under våren allt mer att göra med att kontrollera nykterheten bland skoterförare i skärgården. Risken för olyckor är nämligen stor om förarna är berusade, säger Fredrik Gustafsson, som är chef för Kustbevakningen i Luleå.

- Om man tittar på dagens skotrar, så går de 150 till 200 kilometer i timmen och det kan man jämföra med en crossmotorcykel. Så att vara påverkad och köra skoter är en otrolig risk, både för att man gör felaktiga bedömningar och riskerar att kollidera med brottstycken av is.

Omkring 70 procent av dödsolyckorna med skoter beror på att föraren varit berusad. Högsta tillåtna promillegräns är 0.2, det vill säga samma som för bilförare. Därutöver riskerar föraren att bli av med körkortet och få fängelse.

Nu verkar det finnas en uppfattning bland en del skoterförare att det är mindre farligt att köra skoter än bil, när man är berusad.

- Jag tror att folk anser att det är lättare att ta skotern från en fest i en stuga, än att sätta sig i bilen. Man kanske tänker att det bara är en liten kort bit att köra, men det kan vara en felbedömning. Man kan köra ned i öppet vatten eller krocka med skotern, säger Fredrik Gustafsson på Kustbevakningen.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista