Karl-Erik Guldhag.
Dödsolyckan på Likskär

"Ibland så kanske man genar i kurvorna"

Det finns risk för att många elektriker tummar på säkerheten i samband med farliga elarbeten. Det säger ombudsmannen Karl-Erik Guldhag på elektrikerförbundet i Norrbotten efter gårdagens dödsolycka på Likskär utanför Luleå.

– Jag vet själv som gammal elektriker, att när man har jobbat 35 år i branschen så kanske man genar i kurvorna lite grann ibland, säger Kral-Erik Guldhag.

Exakt hur det gick till när en man omkom nära en högspänningsledning ska utredas av bland annat Elsäkerhetsverket och arbetsmiljöverket.

Själva arbetet med att byta ut gamla ledningar utfördes på ledningar med låg spänning men nära dem finns också ledningar med hög spänning. Och i samband med högspänning går det knappast att vara nog försiktig enligt Karl-Erik Guldhag.

– Jag vet inte i det här fallet hur de har gått till väga men bevisligen är det ju spänning här.

Han tycker att alla som haft med det här arbetet att göra borde se till att tänka ännu mer på säkerheten hädanefter.

– Idag är det en underentreprenör på underentreprenad. Då gäller det verkligen att se till att alla har utbildning och vet vad de pysslar med.

Men Vattenfall, som skulle utföra ledningsbytet, säger via informatören Karin Hedström att entreprenören som gjorde arbetet mycket väl visste vilka ledningar som var högspänningsledningar.

– De vi anlitar är väldigt erfarna tekniker. Det finns väldigt omfattande regelverk för vilken kompetens man behöver ha för att jobba med den här typen av uppdrag. Och det kontrollerar vi alltid när vi anlitar entreprenörer.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".