Arvidsjaur

Nej till friskola i Glommersträsk

Glommersbygdens friskola och Klockarbackeskolan i Arvidsjaurs kommun får inte något stöd för att bedriva skolverksamhet. Skolinspektionen har gjort en bedömning och menar att det inte finns förutsättningar enligt skollagen för att bevilja ansökan.

Det är Glommersbygdens Ideella Friskoleförening som har ansökt om att få starta en friskola i Glommersträsk och Moskoselbygdens Ideella Friskoleförening som ansökt om att få starta en fristående grundskola, Klockarbackeskolan, i Moskosel.

I sitt yttrande pekar Skolinspektionen bland annat på att det inte är säkert skolorna kommer att kunna anställa lärare i enlighet med skollagens krav. Det finns inte heller någon prognos som pekar på ett tillräckligt stort elevunderlag på längre sikt.

I yttrandet som rör Moskosel skriver Skolinspektionen att resultatet av den intresseundersökningen som sökande hänvisar till inte säkerställer en varaktig och stabil verksamhet. Sökandens budget kan inte heller anses trovärdig då den är beräknad på ett högre antal elever än vad resultatet av intresseundersökningen visar.

Enligt kommunens yttrande har en minskad befolkningsmängd under en följd av år lett till ett vikande elevunderlag i grundskolan och en fortsatt elevminskning är prognostiserad för de kommande åren. Som en följd av elevminskningen har kommunen fattat beslut om att all undervisning av samtliga elever i årskurserna 7-9 från hösten 2009 ska förläggas till Arvidsjaurs tätort. Förskoleklass och årskurs 1-6 finns fortsatt kvar i Glommersträsk.

Enligt kommunens yttrande skulle etableringen av en fristående grundskola förta effektiviseringsvinsterna av omstruktureringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".