Pajala

Gruvan kan tvinga fram en flytt av husen

Ett 15-tal fastigheter i byn Kaunisvaara i Pajala kommun kommer att behöva flyttas innan 2012 om den nya gruvan öppnas. I går höll gruvföretaget ett informationsmöte med byborna.

Gertrud Uusitalo är en av de fastighetsägare som skulle beröras av en flytt av husen i Kaunisvaara om gruvan öppnas. I går höll gruvföretaget ett informationsmöte med byborna.

– De har varit och informerat oss om att vi måste flytta 2012, men det är så mycket känslor med att flytta, säger Gertrud som känner sig bortkörd från sitt hem.

Samtidigt säger Gertrud Uusitalo att gruvan behövs för Pajala och hela Tornedalen. Hon är inte emot gruvan på något sätt, men nu känns det som att de kommer och klampar på. Hon efterlyser också mer information kring flytten.

När det gäller information säger Manfred Lindvall som företräder gruvbolaget att det aldrig kan bli för mycket information, men att de gör så gott de kan för att berätta vad som händer. Men han erkänner att det är svårt att informera alla om det senaste som händer.

Gertrud Uusitalo vill att det ska komma alternativ att välja på var de som tvingas flytta ska få bo. Bolaget säger att det är de berörda själva som ska bestämma om sitt boende, men än finns inga förslag på nytt boende.

– Vi vill få alternativ att välja på, det är så svårt att önska var man ska bo om man inte har några alternativ, säger hon.

Eleonor Norgren, Sveriges Radio Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".