Kiruna stadshus
Kiruna

Kommunens äldreomsorg JO-anmäls

Kiruna kommun har anmälts till justitieombudsmannen JO då kommunen saknar samisktalande hemtjänspersonal. Isabella Nutti har gjort anmälan, då hennes mor är i behov av hemtjänst sedan hon fått en lättare stroke.

Efter att Isabella Nuttis mamma drabbades av en stroke har Isabella Nutti själv vid flera tillfällen bett kommunen om att hennes mor ska få samisktalande personal. Detta då samiskan är hennes modersmål och det efter stroken blivit svårt för henne att använda svenskan.

Kommunen har svarat att det inte finns samisktalande personal, men nu kräver dottern att det ordnas, med hänvisning till lagen (1999:1175) om rätt att använda samiska hos förvaltningsmyndigheter. Kommunen är skyldig att se till att det finns personal som behärskar samiska, både inom äldreomsorg och barnomsorg.

Isabella Nuttis mamma talar även meänkieli, men inte heller finsktalande personal har kommunen kunnat ta fram.

Det finns sedan en tid ett medborgarförslag om att starta ett samiskt äldreboende på intraprenad i Kiruna. Beslut väntas i april.

Sveriges Radio Sameradion

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".