LKAB skyfflar fram massor av järnmalm ur en ovanjordsgruva i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson

Järnmalmspriserna slår rekord

Kinas enorma efterfrågan gör att priserna på järnmalm kommer att nå extrema höjder. Den bedömningen gör mineralekonomen Magnus Eriksson. Som det nu ser ut kommer LKAB att få mycket bra betalt för sin järnmalm.

Vanligtvis handlas järnmalm på långtidskontrakt, men nu köps det också på en så kallad spotmarknad med kortare kontrakt och där är priserna redan höga.

– Man pratar om prisökningar mellan 50-100 procent. Det beror huvudsakligen på att den kinesiska stålindustrin har gått väldigt bra och mycket bättre än förväntat. Man är också beredd att betala mycket mer för järnmalmen än vad som gjorts tidigare, säger Magnus Eriksson, mineralekonom och nyutnämnd professor i mineralekonomi, vid Luleå tekniska universitet.

LKAB:s långa avtal upphör den 1 april och det innebär att gruvbolaget förhandlar om till de högre priserna.

– Efter det så blir det en rejäl ökning som kommer att gälla tolv månader framåt. Det finns ingenting som talar för att den skulle avmattas så det blir ett fantastiskt år för LKAB, säger Magnus Eriksson.

Så blir det också för alla andra etablerade och icke etablerade järnmalmsgruvor som Northland i Pajala.

I oktober förra året spådde Magnus Eriksson att årets priser skulle hålla samma nivå eller möjligtvis sjunka något. Nu blir det tvärtom.

Kina som är världens största järnmalmskund kommer att reagera på prisnivåerna, tror han.

– De kommer definitivt att öka sina investeringar runt om i världen. Jag kan tänka mig att vi får se kineser i Sverige också. Man kommer att se till att vi får förändringar i prissättningssystemen som gör att de inte drabbas så hårt, säger Magnus Eriksson.

Han tror också att vi kommer att få se en stabilisering av järnmalmspriserna på en relativt hög nivå, men inte på de här extremnivåerna som det väntas inom kort.

Maritha Mossberg, Sveriges Radio Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".