Drogmissbruket har ökat bland unga i Haparanda. Foto: Scanpix
Haparanda

"Nu går det inte att blunda"

Socialtjänsten i Haparanda startar en ny öppenvårdsmottagning för missbrukande ungdomar. Enligt socialtjänsten ökar drogmissbruket bland unga och det är dags för krafttag.

- Det har ökat. Nu går det inte att blunda och det är helt enkelt ett faktum att vi har ett stort problem i Haparanda, säger Kirsti Jussila, chef för individ- och familjeomsorgen i Haparanda.

Det är inte bara socialtjänsten som hävdar att droganvändningen bland unga i Haparanda ökat. Polis, skola och socialtjänst har gjort en gemensam kartläggning och den visar att det finns missbrukare yngre än än 18 år och gott om ungdomar med postiv syn på narkotika.

Ett 30-tal ungdomar har testats positivt för narkotika.

- Jag tror att attityderna bland ungdomar förändrats enormt sedan 80-talet. Ungdomar har en helt annan syn på droger, säger Jussila.

Nu drar alltså socialtjänsten igång en öppenvårdsmottagning för både unga med problem och deras föräldrar. Där ska bland andra drogterapeuter ge råd och information.

- Vi hoppas att det här öppnar lite dörrar på det sättet att föräldrar, och vem som helst som funderar kring både droger och alkohol, kan komma in och prata om sin situation.

Räcker det här då?

- Nej, jag tror absolut inte det. Vi kan inte säga att vi blir frälsta på det här. Men det är ett led och vi räknar med att en öppenvårdsmottagning ska ge oss möjligheter att vara ute på fältet och komma närmare de här grupperna, säger Kirsti Jussila.

Johan Winblad
Sveriges Radio Norrbotten
johan.winblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".