Skotrar kan fastna i snösörja

Det är ovanligt mycket vatten på fjällisarna. Ett skoterekipage räddades häromdagen från att ha suttit fast i snösörja och vatten i sex timmar på sjön Sädvajaur i Arjeplog. Isarna i Vuoggatjålme och Sandvikssjön har också farligt mycket vatten för skoterkörning. I hela Norrbotten är det mycket vatten på fjällsjöarna och ett problem inför helgernas skoteråkning säger polisen.

- Uppe på högfjället så går det ganska bra att köra men nere på stora sjöar som Sädvajaur är det mycket vatten och snösörja. Det går vatten över stövlarna, berättar Anders Holmlund, polisen i Arjeplog.

- Det är mycket mer vatten på sjöarna än vanligt för årstiden.

- Vi har träffat folk som fastnat på Sädvajaur i sex timmar. När de som skulle hjälpa dem kom, så körde de också fast.

Det är kombinationen vatten och snösörja som gör att skotrarna fastnar. Men på de större sjöarna är det ofta risade leder.

- Håll er till lederna och vik inte av från lederna på isarna! Då klarar man sig ganska bra, säger fjällpolisen i Arjeplog Anders Holmlund.

Polisen uppmanar skoteråkarna att meddela andra om färdplanen och ta med mobil, som förhoppningsvis har täckning i området!

Inger Marklund, Sveriges Radio Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".