Många thailändska bärplockare skuldsattes efter förra sommaren. Foto: Reine Sundkvist/SR Norrbotten.

Thaifest ska hjälpa bärplockare

På söndagseftermiddagen kommer en thailändsk välgörenhetsfest att ordnas inom Örnäsets församling i Luleå - med mat, dans, prat och gudstjänster.

Vitsen är att stötta de bärplockare från Thailand som var här under förra sommaren och drog på sig stora skulder under tiden här.

Ulrika Vedin, diakon i församlingen förklarar att pengar behövs just nu för att driva den rättsliga process som nu dragit igång i bärplockarnas hemland:

- De har ju blivit lurade från början. De har inte fått rätt information: dels om vad de skulle komma till, dels hur det skulle bli med skulderna. Så alla känner sig totallurade. Och det är det som man vill driva igenom med en process: att få tillbaka en del av sina pengar och betala en del av sina skulder, säger Ulrika Vedin.

Det är den thailändska fackliga organisationen för utlandsarbetande som, enligt uppgifter till den thailändska föreningen i Luleå, har börjat driva en del av de rättsliga fallen som blev resultatet av den misslyckade svenska bärsäsongen i somras.

Många av dem ska ha skulder på mellan 20.000-50.000 kronor i dagsläget och det är tydligen bara en fåtal av dem som fått en liten del efterskänkt - omkring en tiondel - vilket står i kontrast mot vad den thailändska arbetsmarknadsministern sa skulle hända dem vid hemkomsten.

Ulrika Vedin och Svenska kyrkan var med uppe på Kronanområdet i somras och bistod många av bärplockarna under den tiden. Det är en av anledningarna till att kyrkan nu vill hjälpa till igen.

- Och genom den här thailändska festen så tänker vi att vi dels att ger fokus till vad som hände, dels att vi får in pengar, säger Ulrika Vedin.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".