Länet får fortsätta att vänta på 3G

De nya mobiltelefonnätet 3G blev inte klart vid årskiftet som det var sagt. Bara 70 procent av landets befolkning var då täckt. I Norrbotten ännu mindre, bara drygt hälften av befolkningen.

Trots att en stor del av nätet nu är klart är det ännu mycket få som kan använda det. Före jul började dock operatören Tre sälja sina tjänster i Norrbotten, men de tre största operatörerna Telia Sonera, Tele2 och Vodafone väntar med starten till i mars. Enligt Hans G Larsson, pressansvarig vid Telia Sonera, kan då även någon ort i Norrbotten vara med.


Fullt utbyggt, det vill säga med 99 procents täckning, blir det nya mobiltelefonnätet först i slutet av nästa år. Det beror bland annat på att en av licensinnehavarna, Orange, hoppat av.


Enligt de två företag, som bygger näten åt de fyra operatörerna, så får de glesast befolkade områdena vänta till sist. Matz Engman på nätbyggaren 3GIS säger att undantaget är skidorter som Riksgränsen, Abisko och Björkliden som kan räkna med att bli klara redan i februari i år, det vill säga under skidsäsongen. Sedan är det en annan fråga om operatörerna redan då kommer att erbjuda sina tjänster.