Foto: Niklas Östman.

Kalla överlägsen i Skellefteå

Charlotte Kalla stod som väntat i en klass för sig på SM-tremilen i Skellefteå.

– Att få avsluta säsongen så här är superhärligt, sa segrarinnan efter sin förkrossande seger.

Åsarnas Emma Wikén blev tvåa efter en stark avslutning, men hon var hela 4.37 efter. SM-bronset gick till Hanna Brodin, Falun Borlänge, som var slagen med ytterligare nästan en minut.

Från det första stavtaget till det sista var det Charlotte Kalla som imponerade i Vitbergsterrängen norr om guldstaden när hon tog sitt åttonde SM-guld.

– Det var skoj att få köra en 30-kilometer med individuell start. Jag gav det jag hade men försökte att öppna kontrollerat, att inte stressa. Och jag fick verkligen kämpa för att få med överkroppen i det här föret. Det går inte att trycka med benen alltför mycket när det är så här, sa Kalla, som i vinter jobbat just med den tekniska detaljen.

Och med tanke på hennes resultat med OS-guldet på tio kilometer fristil som höjdpunkt kan ingen säga annat än att hon lyckats bra.

– Säsongen har varit grym. Men det här var sista tävlingen, nu tar jag påskledigt, sade Charlotte Kalla, som tänker unna sig en slapp och slö påsk med vänner och familj på hemmaplan i Norrbotten.

– Jag ska inte göra något planerat, utan bara vara.

Om Charlotte Kalla stått för en lysande säsong har det varit desto mera motigt för Piteås Lina Andersson. Raden av förkylningar stoppade hennes OS-ambitioner men nu är hon äntligen frisk igen.

På SM-tremilen blev det en blygsam åttondeplats, över sju minuter från guldet.

– Det var väl ungefär som jag hade tänkt. Nu hoppas jag att jag har bättre tur till nästa säsong och slipper bli sjuk, sade Lina Andersson.

Resultat, skid-SM, 30 km damer

1) Charlotte Kalla, Tärendö, 1.25.05,4, 2) Emma Wikén, Åsarna, +4.37,5, 3) Hanna Brodin, Falun, +5.32,1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".