Gunnar Malm generaldirektör Trafikverket.
Luleå

Mer för pengarna i nya Trafikverket

Mer pengar till vägar och järnvägar. Det är generaldirektörens förhoppning när det nya Trafikverket går igång på torsdag.

Större och billigare upphandlingar ska ge mer för pengarna, säger Gunnar Malm.

– Vi kommer att svara för en tredjedel av anläggningsmarknaden och det gör att våra möjligheter att påverka och effektivisera den kommer att förbättras. Vi köper tjänster för ungefär 35 miljarder om året, så kan vi effektivisera den delen med en procent så är det 350 miljoner kronor. Då blir det mer väg och järnväg för pengarna.

Gunnar Malm är generaldirektör för Trafikverket som formellt startar den 1 april. Den nya myndigheten får ansvar för planering av samtliga trafikslag.

Luleå blir huvudort i den norra regionen med Norrbotten och Västerbotten och Banverkets och Vägverkets kontor slås därmed ihop. Under hösten ska en samlokalisering av de cirka 400 anställda utredas.

Men om det blir en större satsning på exempelvis vägunderhåll i norr kan generaldirektören inte lova.

– Det är regeringen som tar beslut om resurserna och den nationella planen som kommer gälla fram till 2021 kommer att fastställas inom kort. Men jag hoppas också att vi genom att effektivisera vår egen verksamhet kan skapa "egna pengar".

Vad innebär det här för diskussionen om Norrbotniabanan.

– Jag tror inte Trafikverket är avgörande för den utan det är en politisk fråga.

André Pettersson
Sveriges Radio Norrbotten

andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".