Gruvstrejken slut

Strejken bland ett 20-tal lastare i LKAB:s gruva i Malmberget avbröts före lunch, eftersom facket och företaget ska börja förhandla.
Strejken började enligt gruvfyran efter att en vikarie nekats fast anställning med motiveringen att han var för stor. LKAB uppger att företagsläkaren inte ansett sig kunna ge den anställde friskintyg, av skäl som man inte vill gå in på. Friskintyg är ett villkor för fast anställning. - Enligt läkaren fanns det möjlighet för den anställde att korrigera sin hälsa så att han kunde få friskintyg. Vi bestämde då att han skulle få förlängd visstidsanställning med sex månader innan vi bestämde om han skulle få fast jobb. Men det räckte inte för facket, säger Jan-Erik Jatko, personaldirektör vid LKAB. Jatko vill inte kommentera påståendet om att mannens storlek skulle vara skälet till att han inte fick friskintyg. Det är en sak mellan honom och läkaren, säger Jatko. Han säger att LKAB är angelägna om att behålla mannen i företaget, men då krävs friskintyg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista